CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, August 20, 2015

I'm proud to be anak penternak..


Umur zie dah hampir2 nk ke penghujung 20-an..Dan sepanjang tu zie dah menyaksikan teeeerlalu byk pengorbanan seorang lelaki bernama ayah n seorang wanita bernama mak..

Ya...ayah dan mak yang sentiasa bermandi peluh untuk sara 11 orang anak..seingat zi lebih dari 20tahun ayah bekerja sebagai penternak untuk dapat seperiuk nasi sehari buat anak2 comel dorg...(ok, tb2 selit perasan hahaha)

dan sepanjang tempoh tu jugop mak bukanlah seorang yg sekadar menyandang title surirumah sepenuh masa...tapi juga pembantu ayah sepenuh masa..

Ya...pekerjaan penternak ie kerja sendiri bukan senang...Ayah ternak itik untuk pulangan harian..setiap pagi sejak kecik mak or kami adik beradik lah yang akan kutip telur seawal pukul 7 pagi..kemudian telur tu perlu dibasuh..tak banyak..kira2 300biji je..hahaha lenguh tulang belakang..dalam pukul 10 ayah akan ke kem askar, ambik sisa makanan sebagai makanan itik..pukul 12 pulak ayah ambik kepala ikan di tempat proses keropok di seberang takir...juga utk makanan itik..kalau dulu2 memandangkan itik agak banyak kira2 700 ekor jd makanan itik juga perlu banyak...ayah terpaksa dapatkan sagu utk campur dengan makanan itik..sagu tu bukan sagu biji2 yang org buat kuih tu..tapi sagu dari pokok sagu...batang pokok sagu, yang perlu dikisar dahulu..Dah siap basuh, telur kena dijemur dulu..lepas peniaga dah datang ambik telur mentah bakinya barulah diasinkan gune kaedah air garam..Tak cukup disitu, malam juga ayah kerja sebab itik kena makan waktu malam jika nak mereka bertelur dengan baik..kadang2 anak2 dah tidur tapi mak ayah still bekerja..

Selain itik, ayah juga bela kambing n lembu..kata ayah ni sebagai tabungan...pendapatan sekali sekala tapi banyak...Alhamdulillah dengan wang jualan lembu kambing yang kadang2 ni dapat lah ayah sedikit demi sedikit bina rumah..

sekarang dah lebih 20tahun ayah still kerja yang sama..hanya bezanya bilangan ternakan tak sebanyak dulu dan kerjanya lebih ringan..bilangan itik sekarang hanya kira2 200ekor sahaja dengan bilangan telur hanya kira2 150bj je sehari...

Sekarang ayah tak perlu kisar sagu lg..tak perlu bagi makan malam2 lg..dan Alhamdulillah ayah dah punya banyak tangan yang menolong...ie anak2 yg comel ms kecik tu..ye sekarang semua dah besar2 dah..hihi

kenapa ayah taknak stop kerja..?
Kata ayah walaupon anak2 dah ramai yg kerja tapi tanggungan ayah still ada sebab masih ramai juga adik yg masih sekolah..wang dari anak2 yg kerja still tak cukup kata ayah..Lagipon kata ayah menternak adalah hobi dia..perkara yang buat dia gembira..

Sekarang itik tak banyak..kambing pon ada lah sikit2...lembu just ada time dekat2 nak raya haji...

Kadang2 zie rasa haiwan2 ternakan ni banyak merapatkan hubungan kami sekeluarga...mana taknya hingga sekarang kami still buat kerja sama2 waktu petang...bagi makan itik n kambing n lembu..bila buat sama2 camni baru kami boleh borak secara berseloroh..sebab bila duk saje2 je mesti sume tangan pegang henset..takde ms nak bual2 kosong ngan adik beradik..

Sebenarnya sekarang zie pon terpengaruh dengan minat ayah..ya zie minat menternak...dapat bagi haiwan makan adalah satu kegembiraan buat zie..

emmm terasa juga nak jadi penternak moden one day..just hire warga asing sorg..dia setelkan sume...zi just layan2 je..sambil dpt duit..hahaha

ok tu je catatan diari arini..bye

1 comments:

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)