CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, June 24, 2009

licik betul sang iblis ye...

hehehe.ni bukan contoh muka iblis...


Sesungguhnya iblis dah berjanji yang dia akan mengheret manusia bersama2nya ke neraka so demi menngotakan janjinya sang iblis yang di laknat ni pun start la membisik2 segala jenis hasutan ke telinga manusia... Tapi yang hebatnya iblis ni, diorang dah ada teknik tersendiri dalam menghasut yang mana bagi pandangan zie ia merupakan teknik menghasut yang agak effective... Tau x ape teknik tu? emmmm, iblis mempengaruhi manusia dengan cara menjadikan yang baik nampak buruk dan yg buruk nampak baik... Untuk pengetahuan semua,iblis sekarang dah tak guna ayat2 berikut: "hei manusia xpayah la solat!" or "hei manusia, pergi la dating" or "hei manusia,marah la kawan kau yang tak bersalah tu" or "curi la duit tu" or "sebarkan la fitnah kat dia, biar dia malu"....


ni merupakan teknik2 menghasut yang agak kolot,tapi kalau ada iblis yang masih guna tu mesti iblis yg duk pedalaman,kuno n kolot betol...


Sekarang ni iblis suke memutar belitkan fakta hingga benda buruk nampak macam baik je so kita pun buat la and menukarkan benda baik nampak macam buruk je so kita tinggalkan...

kalau iblis macam ni senang la kita karate kan?

nak contoh?


situasi 1) Bila kawan kita ckp pasal dosa couple before marriage, kita akan kate, aku islamic couple, bukan mcm couple2 lain. aku berkawan dgn Mamat tu kerana Allah...Kami tak pernah pergi dating berdua melainkan aku akan ajak adik aku yang umur 2 tahun tu sekali, so kami bertiga, x salah...lagi pulak, hari2 dia hantar mesej tazkirah kat aku tau...kami berhubungan lillahi taala...


pendapat zie: sejak bile pulak ada istilah islamic couple before marriage ni?islamic couple wujud after ijab n qabul jela...

kalau bawak ayah or abang kandung sekali masa pergi dating baru dianggap bertiga, setakat bawak adik kecik wat ape, baik bawak anak patung barbie...

Pasal tazkirah tu mmg nampak baik tapi kesannya x baik...sbb msg tu akan melalaikan si penerima?macammana? yela bila dpt msg je mula berangan smpai x ingat dunia.isi tazkirah tu langsung tak diambil pedoman.dalam otak just ingat, 'baiknye dia,beruntungnya aku' .so kat sini iblis dh berjaya mengubah bentuk cinta yang dilarang menjadi seolah2 benda yg digalakkan...





situasi 2) Bila kawan kita ajak pergi solat jemaah kat masjid, kita pun jawab, "Kau tau x nabi x galakkan perempuan solat kat masjid tau...boleh menimbulkan fitnah...x baik...dah la menimbulkan fitnah pada kaum lelaki pastu nanti timbul riak pulak...so xboleh la perempuan solat kt masjid,berdosa..."


pendapat zie: pulak dah,pergi solat jemaah kat masjid UIA yg x sampai 15 minit berjalan tu boleh bawak fitnah tapi pergi masjid jamek n masjid kristal takpe plak? lagi pulak pasal menimbulkan fitnah tu, bukan ke kita boleh elak? yang hang nk pusing masjid 13 kali tu kenapa...pergi pastu terus masuk n duk senyap2, n time keluar masjid elak la dari lalu kawasan muslimin, x la timbul fitnah...isy3 iblis bejaya lagi...





situasi 3) bilamana kita sedang jalan2 kat pasar malam, nampak seorang pengemis tua x berkaki, tangan kita pun capai purse pastu nak wat kluar duit tiba2 iblis berbisik, 'baik jgn bagi sbb kalau bagi kita makin mendorong dia utk mengemis, dia ada tangan lagi biar la dia usaha sendiri, x baik bersubahat'...lalu duit tadi kita masukkan balik dalam purse...iblis pun kate horey2...


pendapat zie: pandai btul si iblis menghasut kan tapi kalau kita fikirkan janji Tuhan yg tangan di atas tu lebih baik dari tangan dibawah kita takkan fikir panjang pun utk derma... begitu jugak bila ada org2 muda yg muka2 alim je dtg rumah kita mintak derma nk bina surau katanya, iblis pun berbisik kata mungkin dia menipu so baik x payah bagi, kita pun x bagi...bagi zie la,xkesah la dia nk menipu ke ape tp kalau betul byk pahala kita dapat,kalau dia menipu tu hal dia dgn Tuhan tapi pahala kta bersedekah still dapat kan sbb niat kita baik...





situasi 4) Lepas solat kat masjid tiba2 ramai jemaah bangun utk solat sunat, kita pun rase nk solat jugak, iblis pun berbisik, 'kau solat sunat pun xdpt ape2 gak sbb kau buat kerana ikut org. Baik jgn solat sbb nanti kau riak dpn org, dh la x dpt pahala, Tuhan marah plak sbb riak...' kita pun batalkan niat nk solat...welldone iblis...


pendapat zie: riak x riak tu soal nombor dua, yang penting kita wat dulu... bila dh kita biasa iblis pun dah malas nk bisik2 kat kita...kalau x silap sorang ustaz pernah cakap, orang yang x solat sunat semata2 sbb takut dia riak dengan amalannya maka itulah riak yg sebenarnya... isy2 nak buat takut nanti riak tapi kalau xbuat pun dikira riak so macammana? baik buat kan...sekurang2nya tu proses tarbiah diri gak...and sekaligus InsyaAllah dpt pahala...


conclusion: Tak semua benda yg kita nampak baik itu baik dan x semua yg kita nampak jahat itu jahat, kita diberi aqal so fikirla dengan bijaksana berlandaskan iman bukannya nafsu...
selamat sama2 beramal...

Beruntungnya diorang ye...

gambar ni xde kene mengena dengan entry

Baru2 ni zie dapat call dari KakLong zie, katenye KakSie(adik zie yg darjah 5) dapat e-book...

Mula2nya zie fikir e-book tu ape ye, rupa2nya spesis laptop tapi kecil sikit...

Vavavava....sape bagi sebab tak logic kalau ayah yang yg bagi sebab kalau ayah nk bagi mesti bagi kat adik2 zie yang blajar kat sek menengah dulu kan...

Rupa2nya kerajaan (xpasti sgt kerajaan negeri or pusat) yg bagi...dengar cerita kerajaan bagi berperingkat and just bagi kat murid2 darjah 5,pelik gak kenapa x darjah enam? ada sistem pembelajaran yang baru ke yang zie x tahu? and beruntung adik zie sbb just 4 buah sekolah je yg terpilih utk peringkat pertama dan Sek Keb Bukit Tok Beng(sek zie dulu ni,hehehe) terpilih...

banyak pulak duit kerajaan ye, bayangkan harga satu e-book tu kalau xsilap kira2 Rm1300 and satu sekolah ada kira2 100 org murid darjah 5 so byk gak kerajaan spend duit ni...

Tapi kan, bukan la x bersyukur sbb bagus la adik zie dapat tapi just zie pelik sbb ape bagi kat budak2 darjah 5? pandai ke diorang hargai?Kalau la kerajaan mintak pandangan zie, zie akan kate bagi la kat students form 1 at least student sek menengah ni, pandai sikit jage barang2 mahal macam tu...and kalau kerajaan bagi kat student form 1, ada la adik zie akan dpat, kalau bagi kat student form 3 or 5 pun ada adik zie akan dapat, biasa la orang ramai adik beradik, darjah 2,darjah 5 form 1, form 3 and form 5 sume ada...sebab tu la time balik zie suka naik bus Adik Beradik, hehehe





Kalau difikirkan beruntung sungguh budak2 darjah 5 kan? kecik2 dah dapat miliki e-book(walaupun x semahal laptop biase tapi better la dari xde kan?). seingat zie la, zie start ada handphone pun bila dah sebulan masuk Matrix, bayangkan awal2 duk kat Matrix,xde hanset, punye la susah...setiap kali nak call family kene kumpul duit syiling byk2 dah tu pulak public phone tu telan duit mcm telan air, sekali call 2 3 ringgit...dh la awal2 berjauhan dari family hampir tiap2 hari call...hbs duit kat publicphone je...bila dh masuk scholarship baru blh beli...guna la duit sendiri sbb x sanggup nk susahkan ayah,bukan murah phone masa tu, monofonic pun dh Rm300...



Bila phone tu dah ala2 nazak, nak la beli phone baru, nak mintak duit ayah xsanggup lagi so cari la duit sendiri. Jual sweater kat kolej dapat komisyen Rm4 satu helai, dapat jual hampir 200 helai lbh tapi memandangkan kongsi dgn kawan dapat la kira2 Rm300...ok la kan bukan ssh sgt pun nk jual...Dapat duit terus pergi Digital Mall kat Section 14 beli la henset Motorola yang canggih la skit dari sebelum ni.ada kamera,radio Mp3 and mcm2 lagi la tapi kene tambah duit poket skit sbb harganya Rm420.huhuhu sedih3..tapi Alhamdulillah setelah 3 tahun henset tu ok lagi...



Pastu nak masuk Maincamp Gombak, nak pulak beli laptop, tupun sbb susah sangat nak wat assignment tanpa laptop...beli pun guna duit sendiri sbb sekali lagi xsanggup nk susahkan ayah...

Bila ingat2 balik bukan senang nk jadi senang kan...tapi insyaAllah kesusahan ni la yg jadi pembakar semangat utk berjaya,insyaAllah...



Kepada adikku,harap2 nikmat tu diguna sebaik mungkin dan moga beliau akan lebih bersemangat nak belajar bila ada technology tu...

Ku Bahagia...

Keluar dwn exam tadi rase macam nk berlari2 je...happy sgt2...Yela mlm ni nak balik...
so pagi esok boleh tengok muka2 insan tersayang: Mok, Ayoh, KakLong, KakYah, AbgLie, Abg Meer, Kak Diyah, Kak Lah, Kak Jie, Kak Sie, Kak Fie, Aling & Amin...
Tak dilupakan mak2 sedara, pak2 sedara & spupu spape...
Tak terkecuali itik2, ayam2, kambing2, lembu2 n pokok2 kat blakang umah...

bus yg akan zie naik mlm ni

Aci dop kalu Zie nak nyanyi sikit...testing2 1 2 3...

Ho ho ho balik kampung 3x hatigirang...
Perjalanan jauh tak kurasa,
kerna hati ku melonjak sama,
ingin berjumpa sanak saudara,

yang selalu bermain dimata,
nun menghijau gunung ladang dan rimba,
langit nan tinggi bertambah birunya,
Deru angin turut sama berlagu,
Semuanya pun turut gembira....



Dalam happy ni ada gak rase sedih, sbb selama duk kat umah takde sape la nak jaga rumah maya ni...Yela kat umah zie mana ada internet...Xleh la nk JomStreamix..
Mesti zie rindu nk bace entry sahabat sekalian...
So before zie balik ni zie nk duk lame2 skit kat 'umah' ni...hehehehe

Tuesday, June 23, 2009

saje nak ingatkan...


ESOK 1 REJAB...BERSAMAAN 24 JUN 2009


p/s: bukan besday sape2 saje nak ingatkan bagi orang yg nak ingat...hehehe

Boringnye...

Esok ade exam Bahasa Melayu Perundang-Undangan pukul 9am tapi mlm ni zie rase macam malas je nk study, aci dop? hehehe. kalau ikutkan BM bkn susah sangat kan, tapi sebenarnya ia amat susah bagi org malas macam zie ni...kene hafal 100 istilah undang2 siap maknenye tapi hk masuk 10 je...pastu ade soalan kene terjemah article...article dlm english kene terjemah ke BM...Napok senang je kan? Tapi article undang2 so dia guna bahasa undang2, and bagi zie yg xkaye bahase ni rase ssh la skit...tapi camne pun ada gop rase x sabor nk habis exam esok sbbnye mlm esok zie nk balik...hehehe...


Sedih gop sebenornya nk balik sbb kene tinggalkan blok A yg zie duduk sekarang sbb sem dpn kene balik smule ke blok B... honestly bilik zie duk skrg mmg best, nk tau sbb pe?


1)level 4, zie mmg suke duk blik tinggi and kat blok A level 4 plg tinggi la...
ni permandangan dari jendela bilikku...

2)permandangan dari bilik zie yg sangat best...lawa and menenangkan sbb blh nampak kehijauan bukit bukau....
ini juga....

3)pagi2 cahaya matahari akan menerobos kebilik so ia akan halang zie dari tidur waktu pagi.


4)Bilik zie agak besar berbanding bilik2 lain kat level 1 & 2...xtau la sbb pe architect tu design cmtu,besar atas daripada bawah...


5)perabot bilik tu warne pink so matching dgn langsir and alas meja zie...


Ok la tu dah byk...yg penting zie syg nk tinggalkan bilik tu and ade gak rase malas sbb kene angkut barang balik ke blok B...berat tu...


Ok la...sekarang ,mase study, boring dh hilang so blh sambung baki perjuangan utk esk...

Nak panggil ape?


Semalam seorg sahabat bertanya padaku, "zie sbb pe blog zie kdg2 zie bahasekan diri zie 'aku' pastu lps2 tu 'si pemerhati' plop...sbbpe zie?" dengan selambe diri ini menjwb(ho tengok tu guna diri ini plop hehe), "sbenornya zie sendiri pun xtau.hehe..mulenye zie gune 'ake' sbb post awl2 tu byk monolog dalaman so biasela kita ckp nge diri sndiri xkan nk gune 'saya'...pastu lame2 bila nk post entry hk bersifat pandangan or opinion zie rase x sesuai plop gune 'aku' sbb mcm kasar je...so zie gune 'si pemerhati' lagipun makne Nazirah tu sndiri 'penyelia' @ 'org yg melihat' @ 'org yg memerhati'...

Sebenarnya dlm kehidupan harian zie pun zie gune byk ganti name...berbeza mengikut org hk zie bual...

'aku' zie gune utk kwn yg amat rapat and asal Teganu gop n biasenye dia pun gune 'aku' mase bual nge zie...rasenye sorang je kot, Nabila...

'saya' plop zie guna time bual nge kwn2 baik lain...biasanye hk asal bukan Teganu and x sampai tahap belangkas nge zie...biasanya classmate hk x rapat sgt, kwn2 kpd kwn2, mahallahmate and universitymate...hehehe

'zie' plop zie gune hampir ke semua kwn2 rapat... and ni hk plg zie suke gune sbb rase lbh selesa...

so skrg mcmmane ek? zie pun sebenornya xbest sgt gune 'si pemerhati' sbb panjang...belit lidah nk sebut...."

Tu la jawapanku pd sahabatku... tapi nampaknye jawapan tu x membantu sgt dlm mencari kata ganti name yg plg sesuai utk blogku...

setelah ku berfikir berkali2, rasenye macamni jela, zie akan gune ape saje ganti name yg zie rase sesuai utk post tu...so jgn pening la sahabatke sekalian...hehehe.


emmmm, gune name 'zie' je pun molek gop op?

Saturday, June 20, 2009

Buang Bayi lagi?


Sedih bila baca Metro arini. Kes buang bayi lagi and kali ni rase malu plak si pemerhati bilamana kejadian tu berlaku kat Kuala Terengganu and lebih parah lagi kat Seberang Takir... Mjur la Seberang Takir tu besar so bkn la kat Kg si pemerhati sgt, juz dkt2 la...

Di khabarkan bayi tu masih hidup dan ditemui oleh sorang bdk perempuan kat situ. Juz imagine klau bayi tu mati mcm mana? Takke makin bertambah2 dosa org yg buang bayi tu?

Yang si pemerhati tak faham macam mana boleh ada kes buang bayi? Bila ad je kes buang bayi memang susah kita nk husnu zhon kat si pembuang bayi tu melainkan kita akan kata anak tu mesti anak lur nikah, kalau tak, takkan dia nk buang kan? And bila dah nama anak luar nikah mmg tak boleh lari daripada kata yg 'mak bapak' diorang dah buat hubungan luar perkahwinan...

Kat sini kita boleh tengok rosaknya remaja sekarang...Sedih!sedih!sedih! Orang yang bergelar islam tapi blh buat benda2 terkutuk macam tu...Nak salahkan siapa? Ibu mengandung? or ayah yang membesarkan? Macamna budak perempuan tu boleh terfikir nk buat hubungan haram pastu lahirkan anak haram pastu buang...Yang paling sedih saat ni maybe mak ayah diorang sbb org akan tanya 'anak sape yg buat kerja terkutuk ni?'...so yg kene mak ayah jugak...Maybe bagi perempuan yg buang anak tu ini adalah 'hadiah' sempena hari bapa buat ayahanda tercinta.

Bahagia ke mak ayah dia dapat hadiah berupa kejutan macam tu di saat mak ayah org lain dpt hadiah kasih sayang tapi diorang dapat contengan crayon di muka diorang...

Dimana kurangnya didikan hingga si perempuan tadi sanggup wat camtu? kurang didikan di sekolah ke? atau mungkinkah si ibu bapa kurang menekankan aspek agama dlm hidup anaknya...Semua tu tak tercapai ke pengetahuan si pemerhati...

teringat si pemerhati kisah seorang bdk perempuan yg agak sosial hidupnya. Terlalu ramai kawan2 lelaki sampai membonceng motor bdk lelaki bkn satu kesalahan lagi baginya. Tu belum masuk hal pakaiannya, masya Allah...pakai baju adik dia agaknya... perangai si bdk perempuan tadi di sedari seorang pakcik di kampung tersebut lantas pakcik tersebut menasihati si ibu bapa agar lebih 'menjaga' anak gadis mereka agar tidak terus hanyut...kebetulan pakcik tadi ada hubungan persaudaraan dgn keluarga tersebut jadi beliau merasa perlu berbuat begitu...

Tapi malangnya nasihat tersebut dipandang oleh keluarga tersebut sebagai 'menyibuk dan menjaga tepi kain org' lantas seluruh ahli keluarga tersebut cuba mendefend gadis tersebut dan mengatakan dia baik(takde mata agaknya diorang)...Sedih betul bila niat baik pakcik tersebut disalah erti. Apa yg membimbangkan ialah sikap ahli keluarga tersebut yg terlalu sayang gadis tersebut sehingga sanggup membutakan mata melihat salah laku gadis tersebut...Itu ke dipanggil sayang...Bagi si pemerhati kalau ibu bapa sayang dia akan sentiasa menegur dan membetulkan dan andai si anak berdegil tak salah kalau diajar dgn sedikit kekerasan...

Harap2 ibu bapa yg bergelar Islam akan cari jln terbaik bagi mendidik anak2 mereka terutamanya dlm aspek keagamaan...Hidup umpama sebuah kapal dan yg mengemudi ke destinasi Tuhan hanyalah Iman dan Islam...

Kepada diri sendiri dan semua gadis2 jagalah maruahmu dan maruah keluargamu kerana tanpanya kau ibarat kain buruk yg layak dipijak cuma...

wahai gadis, jadilah seperti mawar berduri...



Ya Allah peliharalah aku, ibu bapaku, adik beradikku, sanak saudaraku dan sahabat2ku dari segala keburukan di dunia dan akhirat...

Berilah petunjuk dan hidayahmu dalam setiap langkah kami agar kami sentiasa di jln org2 yang Kau beri nikmat dan semoga kami jauh dari jalan org yg Kau murkai dan dari jalan org yg sesat...

Masih Adakah Lagi (Bhgn 2)


Ya Allah,

Masihkah ada lagi seorang hamba didunia ini

Yang punye pekerti seperti Rasulullah

Yang kasih dan cintanya padaMu menggunung tinggi

Yang rumah utama baginya adalah masjidMu

Yang lidahnya sentiasa bergetar menyebut kalamMu

Yang wajahnya sentiasa basah dek wudu' yg tak pernah putus

Yang dahinya sejuk mencium sejadah

Yang bibirnya tak putus zikir padamu

Yang tempat terindah baginya adalah saat mengadap qiblatMu

Yang pandangannya dijaga kerana takutkanMu

Yang pergaulannya dibataskan demi menghormati syariatMu

Yang sayangnya pada RasulMu melebihi sayangnya pada dirinya sendiri

Yang kasihnya pada ibu bapanya diabadikan dalam doanya

Yang cintanya pada saudaranya hanya keranaMu

Yang mentaati suruhanMu tanpa sedikitpun rasa bebanan

Yang hidupnya penuh dengan kesederhanaan

Yang air matanya berguguran dek kesal dosa semalam

Yang hatinya sayu dan pedih melihat kesusahan sahabatnya

Yang hatinya benci memandang kemungkaran

Dan yang Kau janjikan syurga buatnya disana kelak...

masih adakah lagi?

Bersederhanalah!






Minggu terakhir di UIA bg Sem 3 ni agak merisaukan si pemerhati. Nak tau sbb ape? Sbb duit si pemerhati dah tinggal cukup2 makan. Ari tu masa family dtg, ayh ada tanya cukup duit ke x n si pemerhati dgn banggenye ckp "lebih dr cukup dh ayah,dang la sapa hbs sem ni"...tapi nampaknya macam sesak je. Kira punye kira plg byk blh spend sehari Rm5. Lunch dh Rm3 so dinner tgl Rm2 je...so nampaknye no more Nescafe ice n mlm2 juz mkn roti canai jela...Bila call ayah ayah tanya kot nk suh masukkan duit tapi fikir punye fikir xyah la...Rm5 tu byk lagi, xkan pengsan sbb lapar pun...


Harini si pemehati terbaca satu buku yg ada citer psl kehidupan Rasulullah...Ya Allah, kekasihmu cukup bersederhana dlm hidupnya...Ibarat kata org, makan utk hidup. Rasulullah mkn sekadar alas perut n beri sedikit tenaga sedangkan so pemerhati makan utk 'kenyang seeh'... Malunya mengaku umat Rasulullah tapi x ikut pun cara hidup baginda.




Antara hadis yg menunjukkan kesederhanaan rasulullah dlm pemakan baginda ialah:


~sabda Rasulullah: "Tuhanku menawarkanku utk membuat gunung Bathha' di Mekah menjadi emas. Aku berkata, 'Tidak wahai Tuhanku, yang aku mahu adlah kenyang sehari dan lapar sehari. apabila aku lapar, aku akan bertadaruk kpdMu dan menyebut namaMu. dan apabila aku kenyang aku akan bersyukur dan memujiMu'"
~Baginda Rasulullah pernah berdoa,"Ya Allah, jadikanlah rezeki keluarga Muhammad sebatas makanan pokok."
~Aisyah RA juga pernah berkata,"Keluarga Muhammad SAW tidak makan dua kali sehari kecuali salah satunya adalah memakan kurma kering."

~Saidina Umar RA berkata,"aku melihat Rasulullah SAW menggeliat kerana lapar pd suatu hari. baginda tidak mendapat kurma yg paling buruk pun utk mengisi perutnya."

~Ibnu Abbas RA berkata, "Nabi SAW melewati beberapa mlm dlm keadaan lapar, dan keluarganya tidak mendapat mkn malam. Kebanyakan roti mereka adalah roti yg dihasilkan drpd gandum kasar."

~Suatu hari, beberapa org sahabat duduk mengelilingi baginda dan mengeluh kelaparan. Mereka mengangkat pakaian mereka supaya baginda melihat batu yg mereka letakkan di perut mereka. Lalu baginda juga mengangkat pakaian baginda dan ternyata baginda juga mengikat perut baginda dgn 2 biji batu.


Ini antara bukti2 betapa sederhananya hidup Rasulullah. Kalau nk di bandingka dgn kita mmg terlalu jauh...Ada antara kita mkn sampai 6 kali sehari sedangkan ada saudara kita yg lain hidup dlm kesusahan sehingga terpaksa makan ubi kayu dan ada sekadar nasi kosong.
Teringat si pemerhati kisah satu keluarga dlm rancangan BERSAMAMU bilamana si anak berkata pada wartawan bhw nasi kosong dan garam adalah makanan plg sedap dirumah mereka... Terbayang lauk dirumah2 kita, mcm2 n kalau blh nk penuh satu meja kononnya taste berbeza so kene ikut taste masing2. harap lepas ni kita akan lbh berfikir panjang time membeli makanan sbb ada sesetengah org yg pantang tengok makanan sume dia nk beli tapi bile dh kenyang sume tu buang, tak ke membazir namanya...

Kita juga selalu dengar org kate makan bila lapar dan berhenti sebelum kenyang. Ada org tanye mcm mana nk tau yg kita lapar? Lapar ialah bilamana kita rasa terlalu lapar hingga rasa berselera nk makan walaupun hanya nasi kosong tanpa lauk. So lapar kita sampai x lagi tahap x kisah mkn nasi tanpa lauk? Ada antara kita yg merungut lapar lalu sahabatnya mengoffer biskut tiger lalu dia kate, 'xnk biskut tiger, nk makan mee rebus'...tu bkn lapar namanye! tu nafsu!

Apakata kita challenge diri sendiri dgn makan bila rasa betul lapar je...And ni cara diet yg baik bg org yg nk kurus...hehehe

Ingat! makan utk hidup bukan hidup untuk makan!

Dato' Nizar merayu...

Setelah penghakiman di mahkamah Rayuan tidak memihak pada Pas, Dato' Nizar kini membuata rayuan di mahkamah persekutuan bagi mendapatkan kembali hak rakyat yang mengundi menyokong beliau sebagai menteri besar Perak pd PRU yg lepas. Sebagaimana yg semua tahu mahkamah persekutuan adalah mahkamah tertinggi di Malaysia dan apa saje keputusan di mahkamah ini adalah muktamad dan xkan ada lagi rayuan lain. Yang menjadi masalah sekarang ialah kerana Hakim mahkamah rayuan yg membuat penghakiman masih belum membuat penghakiman bertulis dan sudah menjadi syarat utk membuat rayuan supaya keputusan di mahkamah yg lebih rendah dibuat secara berytulis terlebuh dahulu sebelum rayuan blh diteruskan. Pelik juga bila seorang hakim terlalu lambat dalam membuat penghakiman bertulis kerana kes tersebut bukan lah kes kecil yg boleh diremehkan dan pelik bilamana penghakiman yg mengambil masa hanya 5 minit tapi bila ingin dibuat bertulis hampir sebulan mengambil masa. Susah sangat ke? Entah la, Si pemerhati x pernah jd hakim so xtau...
Mesti rakyat yg menyokong Dato' Nizar trtunggu2 keputusan yg mana trialnya mungkin akan dibuat pd 10 julai. Harap2 sebelas hakim yg akan menghakimi kes ini akan membuat keputusan terbaik dan apa yg si pemerhati mampu katakan adalah 'kepada hakim2 ingat Allah bila anda mahu membuat keputusan ye'

Friday, June 19, 2009

Pewaris revolusi Khomeini





Riak wajahnya nampak lembut dan santun, seiring dengan keperibadian yang perlu ada pada seorang lelaki yang warak. Namun, ketegasan, kepintaran dan kelantangannya bersuara menyerlahkan aura Ahmadinejad sebagai pemimpin sejati.








DALAM satu sidang media antarabangsa, seorang wartawan Jepun melontarkan soalan kepada Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad. "Presiden Ahmadinejad...,kenapa anda masih mempertahankan perkembangan teknologi nuklear Iran yang mengancam kedamaian dunia?" soalnya.
Dalam nada yang perlahan dan bersahaja, presiden berusia 52 tahun itu menjawab: "Anda seharusnya lebih khuatir terhadap negara yang pernah menjatuhkan bom nuklear ke negara anda, berbanding bimbangkan nuklear Iran."







Demikian ketegasan dan kepintaran seorang pemimpin bernama Mahmoud Ahmadinejad. Walaupun revolusi pemikirannya dikritik serta ditekan hebat Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya, ia tidak sedikit pun menakutkan pemimpin itu.
Bahkan, dengan ugutan demi ugutan yang dilemparkan oleh AS, yang mahu menyerang bumi Iran sekiranya Ahmadinejad masih berdegil dengan ujian nuklearnya, ia langsung tidak mengurangkan sokongan rakyat Iran ke atas Ahmadinejad.
Lebih menarik lagi, tanggal 12 Jun lalu menjadi bukti betapa rakyat Iran berdiri teguh di belakang pemimpin itu. Di sebalik harapan Barat yang mahu melihat Ahmadinejad jatuh pada pemilihan presiden ke-10 baru-baru ini, rakyat Iran menutup mulut AS dan sekutunya apabila memberi kemenangan penuh bergaya kepada presiden kesayangan mereka.
Bahkan dengan pelbagai tajuk-tajuk berita negatif serta gambaran buruk tentang Ahmadinejad dari segi cara beliau menggerakkan ekonomi dan hak asasi manusia, Ahmadinejad tetap disanjung oleh rakyat Iran.


Jika pada kali pertama memenangi jawatan presiden pada tahun 2005, Ahmadinejad mendapat 62 peratus undi, kali ini, jumlah itu meningkat kepada 62.63 peratus.
Beliau mencapai kemenangan luar biasa dengan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Kamran Daneshjoo mengumumkan menerusi televisyen bahawa presiden itu memperoleh hampir 21.8 juta undi daripada jumlah undi di 346 daripada 366 kawasan pengundian.
Yang pasti, ketegasan dan kehebatan pemikiran revolusi bukanlah satu-satunya penyebab mengapa rakyat Iran terus menyokong Ahmadinejad sekali gus menolak pencabar terdekatnya, Mir-Hossein Mousavi, 68, serta kelompok kepimpinan reformis yang lain.
Malah, tambah mengagumkan, beliau bukanlah daripada sebuah keluarga bangsawan, bukan juga seorang tokoh ulama dan juga ahli politik gah pada awal kemunculannya.
Mengenali Ahmadinejad yang kini merupakan pemimpin Islam yang digeruni dan hangat diperkatakan di arena antarabangsa itu, beliau hanyalah anak kepada seorang tukang besi yang dilahirkan pada 28 Oktober 1956 di Aradan, sebuah kawasan di luar Tehran.

Beliau memperoleh ijazah pertama dari Universiti Sains dan Teknologi Tehran dalam bidang Kejuruteraan Awam dan kemudiannya memperoleh ijazah doktor falsafah dalam Kejuruteraan Pengangkutan dan Perancangan dari universiti yang sama. Beliau juga seorang yang sangat sederhana dan warak.
Ahmadinejad datang dari kedudukan keluarga yang sederhana dengan ayah dan emaknya merupakan penyokong kuat Revolusi Islam Iran pada tahun 1979 yang dipimpin oleh Ayatollah Ruhollah Khomeini.


Ayatollah Khomeini menjadi pemimpin agung Iran pertama apabila berjaya menjatuhkan monarki Pahlavi yang menindas golongan ulama melalui polisi antiulama manakala Revolusi Putih banyak mempengaruhi gaya kepimpinan Ahmadinejad.
Hakikatnya, figura revolusioner yang sangat diingati dunia inilah yang menjadi mentor kehidupan dan kepimpinan Ahmadinejad yang juga acap kali dilihat bagaikan seekor singa garang apabila mengaum tanpa rasa takut terhadap musuh-musuhnya terutama negara-negara yang menindas masyarakat Islam.



Selain tegas melawan anasir-anasir yang menggugat Islam, Ahmadinejad membebaskan dirinya daripada lingkungan kebesaran harta dunia. Beliau membuktikan erti pemimpin berjiwa rakyat yang sejati seperti mana yang dipraktiskan oleh Ayatollah Khomeini.
Semasa Ayatollah Khomeini bergelar pemimpin nombor satu Iran, pernah berlaku bekalan elektrik terputus di kediamannya. Pembantunya kemudian segera membawa minyak ke rumah Ayatollah Khomeini untuk menghidupkan janakuasa bagi membolehkan sistem pemanas berfungsi.Namun, Ayatollah Khomeini menolak. "Kalau rakyat menggigil kesejukan, mengapa pula aku harus bersenang-senang memasang pemanas," ungkapnya.
Itulah yang diteladani Ahmadinejad sekali gus menjadikan dia seorang pemimpin yang sangat dikagumi.
Jauh daripada mengagumi jentera Ford, Mercedes atau BMW, Ahmadinejad hanya menggunakan sebuah kereta Paykan buatan Iran.
Dalam kalangan penyokongnya, Ahmadinejad dilihat sebagai seorang lelaki yang sangat ringkas dengan cara hidup sederhana. Sewaktu pertama kali dipilih menjadi presiden pada tahun 2005, lelaki itu seboleh-bolehnya mahu hidup seperti biasa dengan tinggal di kediaman sendiri di Tehran.
Namun, gesaan daripada pasukan keselamatan menyebabkan dia bersetuju berpindah tinggal di istana presiden. Itu pun jauh daripada imej kekayaan yang biasanya dirujuk kepada presiden sebelumnya, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Sebaik sahaja berpindah, Ahmadinejad mengarahkan karpet istana ditukar.
"Presiden mengarahkan karpet-karpet mewah dan antik Persian digulung dan dihantar ke muzium untuk dijadikan bahan pameran. Beliau meminta karpet murah sebagai ganti di kediaman istana," cerita salah seorang pembantunya.
Ahmadinejad berkahwin dengan Parvin dan mempunyai tiga orang anak iaitu dua lelaki dan seorang perempuan.Apa yang menariknya mengenai pemimpin Islam itu adalah, beliau kerap berpakaian baju-T dan jaket berbanding jubah hitam yang dipakai oleh pemimpin-pemimpin ulama Iran.
Paling dikagumi oleh dunia Islam, beliau juga merupakan pemimpin negara Islam yang bebas rasuah, tidak mempunyai pakatan sulit, mengamalkan ajaran Islam dengan baik, malahan merupakan seorang yang soleh dan amat menjaga pergaulan.
Ahmadinejad juga mempunyai komitmen yang tinggi kepada negara, bangsa dan ideologinya sehingga dia tidak pernah panik menangani ancaman asing khususnya AS.








Kalau kita cuba cari pemimpin seperti beliau di Malaysia mmg susah utk jumpa melainkan jika anda ke Kelantan. Ya! Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat adalah antara pemimpin yang sangat berjiwa rakyat. Mungkin beliau sebagaimana Mahmoud Ahmadinejad, byk mengikut gaya hidup dua Umar terdahulu iaitu Khalifah Umar al Khattab dan Khalifah Umar Abdul Aziz... Semoga pemimpin2 lain di dunia juga mengikuti jejak langkah mereka...InsyaAllah








'Dia' datang lagi...

'Dia' dah datang lagi... Inilah antara saat yg agak mendebarkan bagi insan bernama student. 'Dia' mmg sangat garang bagi sesetengah student hinggakan utk bertemunya ada yg demam, ada juga yg sampai termimpi2. Untuk menemui 'dia' semua student mestilah cukup bersedia dari segi mental dan fizikal. Kerana utk bertemu 'dia' umpama ingin melangkah ke medan perang so seperti mana2 mijahid dimedan perang, persiapan amatlah perlu. yang tiada di cari, yg tumpul ditajamkan, yg kurang ditambah... musuh kali ni seorang yg sgt2 bersedia dlm semua aspek... so utk menewaskannya kita juga perlu bersedia...
so kwn2 ape lagi, jgn pandang rendah tau pada 'dia' ni. 'dia' datang dlm pelbagai rupa, jgn sampai kita tersalah mengenalinya, kadang2 ia 'dia' suka guna taktik yg mengelirukan so kita jgn sampai terkeliru...
semoga mujahid2 semua berjaya melangkah keluar dari medan perang dgn senyuman kejayaan...
Siapa 'dia' tu? sape lagi kalau bukan yg bernama final examination....

Selamat berjuang sahabatku,
Semoga Allah berkatimu,
Kenangan indah bersamamu
Takkan kubiar ia berlalu
Berjuanglah hingga keakhirnya
Dan ingatlah semua ikrar kita...

Kepada sahabat2 yg sama2 berjuang dgnku pd 23hb & 24hb ni, Gudluck for all of u...
Kepada sahabat2 yg ambil mooting n no exam,arini maybe ari last mooting korang so selamat pulang ke kg halaman tapi jgn lupa dtg balik 13hb 7 nti sbb perjuangan belum berakhir...

Aibkah dia?


Pernahkah anda berada disatu posisi dimana anda dimalukan dan diaibkan oleh seseorg? Atau mungkinkah anda adalah seorg yg suka memalukan dan mengaibkan org lain? Pernahkah anda terfikir yg mungkin perbuatan atau percakapan anda sangat2 mengaibkan org tanpa anda sedari. Kadang2 halnya kecil bagi anda tapi ianya membawa malu yg besar pada kawan anda. Contoh situasinya:


1)Bilamana didalam kelas, lecturer anda menegur seorang student, “Brother at the back, are u sleeping or juz closing ur eyes? Please pay attention on my lecture.”… Saat tu anda apelagi terus pusingkan kepala mencari mana brother yg baru je ditegur kerana tidur. Anda bukan sekadar tengok tapi siap buat gelak kecil macam la klakar sangat benda tu. Maka malu besar la sahabat anda yg tidur tadi. Tak cukup dikelas, time on the way balik sempat lagi anda beritahu sahabat anda yg lain, “eh,kau tahu x sape yg tidur tadi? Si Ajis la, sape lagi. Dia tu mmg suke tidur kan…” Sekarang malu si Ajis tadi akan makin merebak kerana mulut busuk anda…


2)Bilamana seorg kawan anda yg belari2 anak tersadung batu lantas tersungkur ketanah. Anda yg sedang menonton apalagi gelak la, bukannya nk tolong. Siap buat2 concern “hahahaha,kau ni kenapa? Xde mata ke? Batu besar tu pun kau nk langgar…Malu aku nk mengaku kawan…hahahaha” kawan anda yg jatuh tadi bukan sekadar sakit badan sbb jatuh tapi juga sakit hati dan malu akibat tindakan anda mentertawakannya.


3)Bilamana sahabat anda berbisik pada anda, “kalu kau nk gi cafĂ© pergi la dulu ek, aku nk balik bilik jap nk mandi, sebenarnya aku pergi class tadi tak mandi lagi sbb tak smpat, bangun lambat…hehehe” anda yg bermulut busuk apalagi sound la kuat2 kononnya nk bergurau tapi tanpa sedar anda dh memalukan sahabat anda sekaligus menyakitkan hatinya. Soundnya biasanya brbunyi begini, “ape? Kau takmandi lagi? Patutla dari tadi aku ada bau busuk something, kau rupanya…hahahahaha” kalau suara anda sekadar didengar anda berdua boleh dimaafkanlah tapi kadang2 satu blok blh dengar suara nyaring anda.


Ni tiga situasi yg biasa sangat diperhatikan oleh si pemerhati. Kalau ikutkan banyak lagi tapi nti post ni dh boleh jadi novel plak kang… Ape yg ingin ditekankan disini, ape pun perbuatan @ percakapan yg ingin anda expresskan pastikan ia takkan melukakan dan mengaibkan sesiapa. Dan andanya anda ada mengetahui kisah aib sahabat anda, sembunyikanlah agar tiada org lain lagi yg bakal tahu…Ingatlah bahawa setiap kali kita membuka aib org lain pasti Allah akan membuka sepuluh aib kita dan bila kita berusaha menutup aib org lain InsyaAllah Allah juga akan menutup aib kita didunia dan diakhirat kelak…

Thursday, June 18, 2009

Jangan merungut...

Setiap hari pasti kita akan dengar bermacam2 rungutan manusia, antaranya:
>I takde duit la.xblh la nk makan lauk ayam arini...benci betul,parents I x bank in lg duit...
>I tak pandai la... belajar byk2 pun xleh jwb gak exam, baik xyah study...
>wife I tak lawa la,x macam wife u. hari2 pakai kain batik dgn tshirt lusuh...I nk kawin satu lagi la...
>Husband I tu ntah ape2 la.kedekut! Org lain semua dh tukar kereta, dia still guna motor je.
>U ni lawa la...best la u Tuhan bagi muka lawa, body slim...I ni xde ape2...
>Isy3, dia tu beli baju baru lagi...bestnye, kalau la I ada duit byk mcm dia...
>I malu la nk outing, I gemuk,xleh la nk pakai baju fit2.
>Bila lah kita nak kaye mcm diorang tu ye...kerja mcm nk rak tapi x kaye2.

Ni antara rungutannya tapi sebenarnya byk lagi juz si pemerhati dh beku otak nk fikir.
Bagi yg suka sgt guna ayat2 kat atas ni, mulai dari sekarang kurangkanlah kerana ayat2 diatas menunjukkan betapa tak bersyukurnya anda dgn apa yg ada...pasti ada hikmah Tuhan cipta kekurangan anda. Contohnya, kekurangan fizikal akan menjauhkan kita dari sifat riak dan takabur. Bayangkan andai anda mempunyai wajah yg cantik, body yg menarik dan sifat yg mengancam, ape guarantee yg anda xkan jadi sombong...

Bagi kekurangan harta pula, pernahkah anda terfikir yg terlalu ramai lagi insan2 yg diuji jauh lbh teruk...di Malaysia plg kurang makan nasi dgn garam or air tawar o maybe siput babi tapi kat luar negara cntohnya Somalia,hari2 ada kematian akibat kebuluran. Mereka merayu untuk dapatkan sesudu makanan bg mengalas perut utk seminggu tapi kita makanan kurang enak, dh mcm2 seranah yg keluar.

Si pemerhati tiba2 teringat kisah seorang sahabat yg bertanya pd Rasulullah,;
'bukankah tidak adil andainya Allah cipta seorg kaya yg soleh dan rajin beribadat dan seorg miskin yg juga soleh dan rajin beribadat. Yang kaya blh bersedekah dan buat amal sebanyaknya dgn hartanya tapi si miskin hanya blh menggunakan tulang empat keratnya utk beribadat...'
Lantas Rasulullah menjawab antara maksudnya, 'sesungguhnya Allah itu maha adil. sedekah bg org miskin ialah zikirnya.. dan pahala org yg berzikir dlm keadaan lapar pasti lbh besar dari org yg berzikir dlm keadaan hatinya tenang tanpa masalah...'
Kisah tersebut menunjukkan yg setiap org amalannya dihitung dgn cara berbeza. Org miskin pasti ada bahagiannya. So tak perlu ada iri hati antara mereka kerana org miski bilaman dia bersyukur, alangkah besar rahmat yg bakal diperoleh selain nikmat miskin akan menambah kekuatan imannya kepada Allah.

Manakala bagi yg suka merungut kekurangan pasangan mereka, fikirkanlah betapa untungnya andai mepunyai pasangan didunia. Kerana masih ramai diluar sana org yg mencari teman hidup tapi masih tidak dipertemukan Allah. Dan ingatlah tiada manusia yg sempurna didunia. Allah sudah ciptakan seorang suami adalah pelengkap isterinya begitu juga seorang isteri adalah pelengkap suaminya...Andai anda belajar menerimanya ikhlas kerana Allah pasti anda hanya akan lihat kelebihannya dan pasti Allah sembunyikan kekurangannya.

Conclusion: tak salah andainya anda merasa tidak cukup dgn apa yg ada tetapi jgn lah dengan cara merungut hingga blh mengurangkan keyakinan pada Allah. jadikanlah perasaan itu sebagai satu dorongan untuk kita lebih maju kedepan. Sesungguhnya Allah suka org yg mengejar kehidupan dunia seolah2 dia akan hidup seribu tahun lagi tapi dalam mengejar kehidupan dunia wajib kita beribadat seolah2 kita akan mati bila2 masa...
Ingatlah bahawa seorang muslim yg baik ialah yg hari ini lbh baik dari semalam dan esok lbh baik dari hari ini...
"jika anda sentiasa ingin memecahkan rekod org lain, sampai satu masa anda akan behenti berusaha bilaman rekod tercapai... tapi sekiranya anda sentiasa berlumba2 utk memecahkan rekod sendiri, maka anda akan terus berusaha sampai mati...pilihan ditangan anda..."

Tuesday, June 16, 2009

Insan Bernama Ibu dan Bapa








Minggu ni di kaca2 tv sibuk dgn rancangan2 atau drama2 berkisah tentang seorang ayah. Kata mereka Hari Bapa. Mungkin bagi sesetengah org hari2 adalah hari bapa tapi x salah kiranya kita jadikan satu hari, @ satu minggu, @ satu bulan dalam setahun sbg hari yg paling special bg kita meraikan seorang bernama Ibu & Bapa.Kalau setiap hari, kita menelifon beliau bertanya khabar, maka hari special ni kita bukan bertanya khabar tapi iringi dengan pemberian hadiah atau ucapan2 penghargaan. Hari special seperti inilah kita nak buktikan pada mereka betapa sayangnya kita pada mereka... Sayang bukan sekadar perasaan yg ada dlm sebuku darah bernama hati tapi ia adalah nadi yg menggerakkan seluruh sel & organ badan utk membuktikan perasaan tersebut kerana manusia sifatnya lemah, xmamapu melihat apa yg ada dlm hati melainkan apa yg terzahir dari perbuatan.




Kepada insan2 bergelar anak, tunjuklah sebanyak manapun perasaan sayang kita terhadap insan bergelar ibu bapa selagi hayat kita masih ada. Kerana kita x pernah tahu bila ajal kita akan datang menjemput jgn nanti kita menyesal kerana keegoaan kita. Andai kita masih sebumbung dgn ibu bapa kita jadikanlah amalan mencium tangan mereka setiap kali keluar rumah, dan luangkanlah masa sebanyak2 dgn meraka walaupun utk berbual sesuatu yg kosong.





Dan andainya kalian duduk jauh dari mereka, selalulah menghubungi mereka, bertanya khabar dan berbual2 sepuasnya. Ingatlah bahawa ingatan seorang ank terhadap ibu bapanya adalah satu kebahagiaan buat mereka. Dan saat kita menyibukkan diri mengingati ibu bapa kita pasti malaikat juga sibuk menambah pahala kebaikan terhadap kita...Xkan rugi andai kita menghabiskan kredit demi membahagiakan ibu bapa kita daripada kita membuang kredit bergayut dengan buah hati yg saban hari menambah dosa dibahu kita...



"Ibu, perit kesakitan kau tanggung saat melahirkan anak2mu, kau sembunyikan dengan senyuman bahagia...
Ibu, sakit hatimu menahan kanakalan anak2mu kini, kau sembuhkan dengan tangisan dibelakang kami, tidak pula kau lepaskan dengan sumpah seranah...
Ibu, betapa jahat pun kami padamu, kau tak pernah lupa mendoakan kebaikan buat kami dalam setiap solatmu..."


"Ayah, keringat kau mengalir tak henti, dari pagi kau membanting tulang buat kami hingga petang kau masih tak berhenti...
Ayah, kerutan usiamu tak pernah kau pedulikan, keterbatasan kudratmu kau letak ditepi, demi kami kau berkorban segalanya...
Ayah, setiap silap kami kau tak pernah biar kami hanyut, kau pimpin kami kami kepangkal walaupun kau juga turut terluka saat itu..."

"Ya Allah, kau kurniakan seorang Ibu dan seorang Ayah yang cukup hebat dalam hidup kami, Kau jadikan bahu mereka cukup teguh menggalas bebanan, Kau jadikan hati mereka cukup cekal hadapi kelukaan,Kau jadikan meraka insan yang tak pernah kenal kepenatan...
Yang Allah, sungguh kami kasihi meraka melebihi diri kami, sungguh kami sayang mereka lebih dari raga kami...
"Ya Allah sesungguhnya aku menjadi saksi bahawa ibu bapaku merupakan insan yang cukup hebat, kami pohon belas kasihmu agar redhai mereka didunia dan akhirat, agar Kau balasi penat jerih mereka dengan pahala menggunung, agar Kau jauhi mereka dari panas nerakaMu dan agar Kau hadiahi mahligai terindah disyurgaMu buat mereka dan andainya kami layak kesyurgaMu maka temuikanlah kami disana...Amin Ya Rabbil Alamin..."

Saturday, June 13, 2009

Jom donate...

Islamic Greeting Card by Alhabib. Visit al-habib.info for more greeting cards like this!
Setiap cebisan nikmat yg kita rasa kita wajib bersyukur dan antara cara bersyukur ialah dengan bersedekah...
Islamic Greeting Card by Alhabib. Visit al-habib.info for more greeting cards like this!
kata ustaz," sesungguhnya sedekah yg paling baik ialah ketika tangan kita terlalu berat untuk memberi kerana sayangnya kita pd harta tersebut"
kata aku, "berapa banyak pun aku beri pasti takkan mengurangkan rezekiku didunia kerana harta yg aku beri kepada mereka sudah tercatat sbg hak mereka, tapi ia akan menambah 'rezeki'ku di akhirat InsyaAllah"

Malaysia mcm kat London je

Mesti korang pelik kan kenapa plak la dia ni kata Malaysia mcm London. Yela korang tengok sendiri la Malaysia skrg ber'kabus' mcm ala2 nk masuk musim salji je... Pagi ni aku bangun dgn perasaan hepy. Bukak tingkap terus aku sedut udara dengan megahnya...tiba2 uhuk3. terbatuk2 la aku. Dah beberapa hari aku batuk n selsema.InsyaAllah hampir sihat. ok berbalik citer psl cuaca, aku renung bukit2 yg biasanya menghijau didepan mata tapi beberapa hari ni kelabu je nampak.patut la kalau mlm2 pelik je suasana UIA mcm ada org bakar sampah. ber'kabus' je.ape kabus2 ni ckp jela jerebu... tapi Alhamdulillah la x seteruk masa aku kat matric dulu. kalau dulu, 2 meter kat dpn kita dh x nmpk.nk bernafas rasa mcm menzalimi paru2 je tapi kalau x bernafas mcm menzalimi badan plak. nk gi class ms tu kene pkai topeng...masa tu jerebu mmg betul2 teruk.

Tapi hari ni xde la teruk sgt tapi rasa gak la effectnye sbb aku x henti2 batuk.setiap 5 minit kena minum air..tekak dh sakit betul ni. nk gelak byk2 pun xleh.. Mungkin Allah nk suruh aku belajar erti sabar kot. Ibarat kata Inteam 'ujian adalah tarbiah dari Allah' ...Begitu gak dgn rumete2ku,sakit aku adalah tarbiah buat diorg agar belajar erti sabar...aku x tau la blh ke x diorg tido bila aku always batuk. kesian korang.sorry yeee.btul2 xleh control.
Skrg ni aku tengak mengadap tingkap sambil type and kebiasaannya waktu camni tingkap bilik aku sgt panas dgn pancaran matahari tapi hari ni aku blh renung matahari sbb xde cahaya langsung..this is the effect of jerebu maybe...
Marilah kita doa same2 semoga esok kita bangun tido kita blh tengok hijau alam yg indah... InsyaAllah...

I believe i can fly...





Hari jumaat yg menarik. Pagi2 lagi aku & 24 other students nk gi trip sehari ke 2 tempat yg berbeza tapi agak sama. Tmpat 1st kitorang pergi ialah ke MIATUniKL (Malaysian Institute of Aviation Technology and 2nd ke AirAsia. Nk tahu apa yg sama antara 2 ni. Miat ialah sebuah institute yg mengajar bakal2 air-craft engineer. Kat situ student2 tu akn blaja camne nk baiki pesawat dari sekecil2 pesawat sampailah yg plg besar(xla plg besar kot,mcm kcik je). AirAsia plak msti sume org dh tau kan so fkir la apa persamaannya ye. Kami dibawa masuk ke satu hall yg menempatkan mcm2 jenis pesawat yg digunakan utk proses pembelajaran..






Agak memalukan bagi aku yg kurang pengetahuan am bilamana aku baru tahu yg engin kapalterbang rupa2nya juz tersangkut kat wings dia. Aku ingatkan adala lagi kat bwh badan kapal terbang tu. And x sangka gak minyak pun duk kat wings je.Masa tu la aku rase bersyukur sgt sbb aku belaja Laws, drpd blaja enginering yg penuh dgn practical. Byk sgt wayar, x pening ke diorg? Tapi lain org lain minatnya kan. Ada org menyampah belaja Laws sbb byk kena hafal case, statute n principle pastu nk relatekan pulak dgn masalah yg baru timbul. Tapi benda tu la yg wat aku suka sgt blaja Laws..x caye try la blaja best. tapi best2 pun result aku still x mampu nk menggempakkan diri sndiri... Eh apa aku melalut kat law plak ni.aku nk ckp sal kplterbang la.









2nd trip kotorang kat AirAsia kat Sepang.Seram gak nk masuk sbb security ketat sgt. Nk no Ic la, pastu nk confirmkan dgn ofis samada nk benarkan kitorang masuk tanpa pas or setiap org kena pakai pas sbb diorg ingat kitorang dtg 15 org je. so pas xckp. walaupun pas x ckp tapi jgn ambik umno ek(lawak bdk kecik)





Boring gak tunggu hampir 15 mnt. Masa menunggu tu ada la beberapa steward n stewardass yg lalu.Rasa nk gelak pun ada, otot muka diorg dh xleh nk ubah ke? dari jauh senyum manis memanjang.siap sapa mesra lagi..kalau dlm flight no wonder la dh tugas diorg ni kat luar.Tapi tu menunjukkan betapa hebatnya training yg diberi kat diorg.







Dh dpt masuk kamipun dibawa ke setiap classroom utk training pramugara/i tu. Tiba2 teringat citer Awan Dania sbb diorg brlakon kat situ. mcm2 benda diorang belajar. dari cara makeup,jalan,serve, sampailah mcmmana nk control emegency situation. yg plg klaka bila msk ke grooming room(blik makeup) uncle yg guide kitorang ckp "ok this is the place where they learn how to paint their face" perkataan paint tu wat kami tergelak. cat ape yg diorang gune ek.hahaha.







Benda yg plg best masa trip tu ialah time gi lawat tmpt pilot training. kami dibenarkan masuk ke satu tmpt yg aku gelar UFO(sbb rupa mcm ufo) Dlm tmpt tu rupa dia exactly mcm kokpit kplterbang.And dgn teknik computer kita blh nampak suasana sebenar seorang pilot nampak. mmg best sbb aku blh duduk kat tmpt co-pilot so nmpk lbh real.instructor tu tunjuk mcmmana nk bw kpltrbg dr stat berlepas sampailah kami mendarat balik. n siap dia blh ubah cuaca n waktu bg membolehkan pilot feel n experience mcm2 jns condition...lagi rasa real sbb ufo tu akan bergerak mengikut keadaan contohnya time landing, bdn ufo tu akan senget kedepan seolah2 kita duduk dlm flight yg nk landing. mengikut instructor tu pilot yg berpengalaman pun diwajibkan dtg training setiap kali blik dari bw flight sbb tkut diorg lupa skill2 masa emegency...mcm best je kan? tiba2 rasa nk jadi pilot.hahaha berangan la ziey,bkn kena byr pun kalu berangan byk...

Wednesday, June 10, 2009

Lemahnya Umat Islam Kini!!!

Memang sdh nk mengakui yg umat Islam sekarang semakin lemah tapi itulah hakikat yg mesti diterima semua... contoh terdekat apa yg berlaku kat Narathiwat beberapa hari lalu bilamana sebelas org jemaah yg sdg solat di masjid al-Furqan ditembak mati oleh org yg tak dikenali...sampai begitu sekali beraninya manusia biadab memijak umat Islam. Kalau masjid pun diorang berani serang tak mustahil kat mana2 pun pembunuhan umat Islam blh berlaku.

Ini merupakan serangan plg buruk dlm 5 tahun slps yang berlaku pd 2004. Sangat menakutkan bagi kita yg x pernah merasai saat2 sebegitu. Bayangkan jika rumah kita hanya beberapa meter dr masjid dan tiba2 kedengaran bunyi tembakan bertalu2 dlm masjid dan pd masa yg sama kita tahu ada ahli keluarga kita di masjid tu. Sedih, takut, marah semua perasaan bercampur baur...

Sebenarnya Kes penindasan umat Islam berlaku hampir dimana saja didunia dan kalau dibuat list lbh dari satu kertas kajang. Aku cuba senaraikan tmpt2 dimana umat Islam ditindas:

Palestin, Iraq, Kashmir, Selatan Thai, Selatan Filipina, Bosnia, Kosovo, Ambun, Aceh, Chechnya, Afghanistan, Sri Lanka dll. (maaf kalau ada yg salah)

Sebenarnya byk lagi tapi had pengetahuan aku membataskan aku menulis dgn lbh byk...
Apa yg aku ingin tekan disini kenapa umat Islam kini terlalu mudah dipijak2, dibunuh, disembelih, dibakar hidup2 dan mcm lagi tindakan kejam... Adakah kerana umat Islam x sekuat dulu? terbayang aku zaman permulaan Islam bilamana org yg memeluk Islam akan didera dgn kejam seperti Bilal bin Rabah. Tapi tu ketika Islam baru mula bercahaya, bilamana Islam kuat seperti dizaman Rasulullah and Sahabat, Islam umpama cahaya yg menyilaukan pandangan org bukan Islam sehingga mereka tak berani langsung mengutuk org Islam apatah lagi bertindak kejam... Tapi kini kita lihat Islam tak bercahaya seperti dulu. Bukan kerana hilangnya kehebatan Islam sbb Islam sentiasa bercahaya terang sejak dulu dan akan kekal hingga ke hari kiamat tapi cahaya Islam tu ditutup oleh umat Islam tu sendiri hingga ia kelihatan malap dan suram...macammana?bilamana umat Islam x lagi menjadikan Islam sebagai satu cara hidup x kira la dari aspek politik, perundangan, social and semua aspek. Orang bukan Islam tak lagi nampak taring umat islam dan tak lagi tersilau dgn cahaya Islam kerana itulah mereka tanpa rasa bersalah menindas umat Islam...
p/s wahai umat Islam yg menjadikan kalimah syahadah teras kehidupan, kembalilah kejalan yg Allah tetapkan kerana hanya kat situ ada kejayaan... Cahaya Islam pasti menyerlah kembali!!!! Membangun bersama Islam!!!


Tuesday, June 9, 2009

Hutang oh Hutang

Zaman modern ni hutang dh jadi satu kemestian especially org yg tinggal kat bandar2 besar. tak kira tua or muda hampir semua org menanggung hutang... Aku as a student pun tak lari dari tu... Hutang ape lagi PTPTN la... Ni blh dikira nightmare bg student2 mcm aku. awal2 dulu pernah aku try apply JPA tapi kene reject sbb pointer x cukup. diorang nk 3.5 n aku juz dpt 3.**. diorg suruh wat appeal tapi aku mls. merajuk la aku... and sampai sekarang aku maintain dgn PTPTN...

Bila fikir2 aku menanggung hutang yg lbh byk dari ayahku.sedangkan umurku baru 22 n ayah ku dah 56 tapi beliau langsung takde hutang...Yela kalau ikutkan sape yg nk berhutang tapi ni je choice yg aku ada. xkan nk susahkan family kan...hidup kat u ni punye la byk gune duit...Tuhan je yg tau tapi demi belajar terpaksa la hadapi.
Aku tengok org sekarg mmg suke berhutang. nk beli kereta berhutang, nk buat rumah berhutang hatta nk hantar ank sekolah pun terpaksa berhutang. tu x msk lagi jenis org yg suke guna credit card... maybe sbb ni la ahlong bermaharajalela... so nk salhkan sape? bagi aku berhutang boleh tapi tengok la same ada iatu adalah necessity or need or complementary...
Kalau necessity mcm nk belajar or nk makan blh la kot tapi syaratnye mesti xde altenatif lain la.kalau ada altenatif lain better plh other altenatif kan...

Yang aku tak fhm bila org berhutang demi berlagak...aku dpt tahu ada la org yg suke beli baju, brg kemas n other unimportant thing on credit...Siap menunjuk2 lagi brg x hbs bayar tu...ish3 malu la skit...
hari tu masa kat kampung aku tengok la ada sorg pakcik tua berkain pelekat lusuh, berbaju lusuh tengah bawa lembu2nya ke padang makan rumput, aku terfikir pakcik ni nmpk mcm org miskin tapi sebenarnya dia sangat kaya. juz fikir yg beliau xde kereta, kalau ada pun motor buruk so xyah la beliau fikira psl hutang kereta...lagi satu kebanyakan org kampung x menyewa rumah sbb diorang duduk kat umah sendiri peninggalan nenek moyang, so xyah la beliau fikir psl hutang rumah..lagi pulak beliau ada lbh dari 15 ekor lembu,imagine la byk mane duit yg dia bwk kepadang.Seekor lmbu harga paling kurang 2 ribu...tu belum masuk kambing and ayam itik kat umah lagi...boleh tahan pakcik ni...
Aku terfikir pulak org2 'kaya' yg duduk kat banglo besar, ada 2 or 3 buah kereta besar, kaye ke diorg? sepanjang hidup tanggung hutang rumah, kereta, credit card n so on... miskin sebenarnye diorang tapi yg biasanya berhidung tinggi yg naik kereta besar tu la. pakcik tua tadi tawaduk je bwk lembu, langsung x berlagak...padahal kalu ikutkan pakcik tadi la yg patut berlagak...

Aku terfikir pulak ayah aku...Entah kenapa aku respect sangat kat beliau...Yela sume ank respect kat ayah kan...Antara benda yg aku respect ayah aku ialah beliau xsuke berhutang. pendapatan beliau rasanya xsampai seribu pun, nk tanggung family aku yg sangat la besar kalau ikutkan mmg x cukup tapi Alhamdulillah la ayah aku jarang berhutang kalu ada pun biasanya before raya haji, nk wat modal beli lembu tapi pas dapat balik hasil beliau akn terus byr...no tangguh2.Rumah pulak sederhana je so masa buat ayahku x perlu berhutang dengan bank.Tu pun bagi aku dh cukup selesa..Pasal transport plak ayah ku beli van 2nd hand je so harga nye xsmpai 20 ribu pun. Dapat la ayahku beli cash tupun lps sekian lame simpan duit...

Bila comparekan ayah aku n pakcik tua yg bwk lembu dgn org kaye yg bwk kereta besar aku rasa better jadi mcm ayah aku n pakcik tua tu...hati senang tak payah nk fikir hutang.yela hutang kan lagi x beres kat dunia tersangkut la kita kat akhirat...aku pun tengah pening dengan hutang PTPTN aku...harap2 aku blh settlekan bila aku dh kerja nanti. tapi mujur la jugak sbb polisi PTPTN ialah setiap peminjam akan dpt satu insurans yg mana kalau peminjam tersebut mati maka pihak insuran la yg akan byr bukannya family so kalau ajal aku dtg nanti pun xla aku rase bersalah kat family aku kan...

p/s kpd sahabat2 semua elak la diri anda dari hutang especially dgn ah long...hehehe

Monday, June 8, 2009

Masih Adakah Lagi


Masih adakah lagi,

Insan seperti Rasulullah,

Yang sepenuh jiwanya hanya untuk Islam,

Yang seluruh raganya dikorbankann utk Islam,

Yang tinggi pekertinya hingga menjangkau awan,

Yang dihormati teman dan lawan...


Masih adakah lagi,

Insan seperti Siti Khadijah,

Wanita mulia kekasih Rasulullah,

Yang setia bersama dalam senang dan payah,

Akhlaknya qudwah hasanah tauladan ummah,

Menjadi contoh wanita terindah...


Masih adakah lagi,

Sahabat sesetia Abu Bakar,

Sanggup menjadi benteng saat Rasulullah hampir dipatuk ular,

Setia mendengar dan mengesah benar,

Tak takut walau terpaksa meredah sengsara,

Cekal hatinya bersama setiap masa dan ketika,

Demi menegak Islam agama tercinta...


Masih adakah lagi,

Wanita sehebat Rabiah Adawiyah,

Menolak cinta manusia demi hanya cinta Pencipta,

Hatinya penuh rindu membara,

Hingga tak terisi sedikit pun benci pada si durjana,

Setiap saat dan langkahnya hanya demi cinta yang utama...


Ya Allah,

Masihkah ada lagi insan sehebat mereka yang Kau janjikan syurga?

Masihkah ada lagi manusia seperti mereka,

Yang Kau beri ketenangan pada hati dan jiwa mereka,

Yang Kau kasihi dan rindui mereka,

Yang akan Kau sambut mereka disana dengan hati terbuka...


YaAllah,

Aku siapa untuk jadi seperti mereka,

Imanku senipis kabus didepan mata,

Peganganku pada agamaMu umpama lalang ditengah padang,

Pagiku tegak petang ku tumbang,

Semangatku lemah bagai air,

Dimana ada lurah disitu aku mengalir,

Aku inginkan akhirat tapi terlalu takut lepaskan dunia,

Aku ingin jadi mulia tapi malangnya aku sentiasa lupa,

Aku sentiasa menyesal dengan dosa tapi selalu pula mengulanginya...


Ya Allah,

Aku ingin jadi seperti mereka,

Hamba solehah penghias syurga,

Umat yang setia mengikut sunnahnya

Anak yang taat membahagiakan ibu-bapa,

Adik yang pengasih penenang jiwa,

Kakak penyayang pembantu utama,

Isteri yang patuh penyejuk mata,

Ibu mithali pengikat keluarga,

Sahabat yang baik peneman setia...


Ya Allah hanya bantuanmu aku perlu,

Bantu aku dalam langkahku,

Agar aku mampu jadi seperti mereka...


InsyaAllah masih ada lagi...

tutup aurat vs tutup kulit?


Entah kenapa rasa mcm nk berbicara psl tanggungjwb seorg bergelar muslimah. Aku bukan lah yg terbaik utk ckp psl ni tapi aku rasa aku perlu sebagai tazkirah pd diri sendiri dan org lain kerana tanpa 'basyirah' dan 'nazirah', manusia akan lalai...

entak kenapa aku tengok perempuan zaman skrg cpt sgt terpengaruh dgn artis... kalu pengaruh baik yg diikut, alhamdulillah tapi kebanyakanny yg buruk2. contoh terdekat fesyen tudung. mcm2 tudung diberi nama artis.ada yg ok ada yg ko... tudung wardina, wahida, bienda, Ekin n latest ct nurhaliza. aku tak rasa salah kalu tudung tu ikut syarak tp yg aku lihat kebanyakannya sekadar tutup rambut n leher. bknkah Allah suruh melabuhkan jilbab hingga kebawah dada?lagi sedih tengok ada jugak org ikut fesyen bertudung siti. sah2 x ikut syarat yg ditetapkan syarak.nampak jambul n leher...
Ya Allah, korang nk tunjuk kat sape tu wahai gadis2 Islam?

tak cukup dengan tudung, baju n seluar juga dh makin melampau. mcm tak ingat dunia.ada yg ketat ada yg jarang... tahukah korang beza antara tutup aurat n tutup kulit? baju ketat tu hanya mampu tutup kulit tapi tak mampu nak tutup aurat, so ape purpose korang pakai sebenarnya? bukankah berpakaian adalah utk tutup aurat? kalu sekadar nk tutup kulit baik pakai baju renang...

Ada pulak yg argue, pakai seksi tak semestinya jahat, tak semestinya takde iman...org bertudung litup pn belum tentu baik,,, ye memang tak semestinya. tapi diri kita adalah cermin dalaman kita.pakaian kita adalah pantulan dari iman kita. org yg betul2 ada iman takkan berani langgar syariat dan antara syariat ialah berpakaian mengikut Islam...

p/s: kpd aku dan gadis2 Islam...
ingatlah bahawa wanita adalah fitnah dunia... sekarang tak ramai lelaki yg punya iman sekuat iman para sahabat, yg tak tergoyang oleh badai fitnah... iman muslim sekarang mudah rapuh n patah...jgn jadikan dirimu punca patahnya iman lelaki...kasihanilah kaum Adam dan sayangilah dirimu wanita...

Sedihnya...

Hari sbt ritu aku dpt call dari kakakku yg mengatakan family aku ontheway ke Melaka utk hantar sepupuku yg baru berkahwin 4hb 6 ritu. nikira majlis sambut menantu sebelah keluarga lelaki..Kata kakakku aku boleh join diorang tapi kena pergi ke Melaka sendiri. Memang sah2 la aku xkan pergi. mane berani aku nk travel sorg2 walaupun org kata selangor n melaka x jauh mane tapi bagi aku, noway. kebetulan plak ritu akukene attend pertunangan sahabatku di Bandar Tun Razak. Kebetulan Star yg aku naiki melalui Plaza Rakyat lalu sahabatku beri edia supaya aku pergi ke melaka lps balik mjls pertunangan tersebut. aku berat hati pada mulanya tapi memikirkan bkn senang nk jumpa family n sedara mara yg dtg jauh menaiki hampir 15 buak kereta. mesti best bekampung kat melaka. ontheway balik aku nekad nk pergi. psl keselamatan aku cuba jaga sebaik mungkin dan aku serah kat Allah semata-mata. aku tak risau sgt bila aku dh duduk dlm bus tapi yg aku risau keadaan kat pudu yg mcm rumah hantu. mcm2 hantu ada...Tapi Alhamdulillah aku bertemu seorang ex student uia yg ingin ke kedah. so kitorang pun berbual2 la.takde la tkut sgt.
sampai kat melaka aku dijemput oleh ayah, kakak n spupu baruku...sedih sbb terpaksa menyusahkan diorang.
kemudian aku baru teringat yg aku dtg sehelai sepinggang so terpaksa pulak aku pinjam baju sepupuku.sedih lagi sbb menyusahkan dia.
pengalaman berkampung di melaka mmg best.happening amat bila 7 keluarga duduk satu rumah...tapi yg mengharukan adalh sambutan pihak pengantin lelaki. dari awal kami sampai diorg sediakan byk lauk utk mkn mlm,keesokannya pulak mcm makanan utk sarapan n then tengahari mkn lauk kenduri.pendek kata langsung tak rasa lapar.
seusai kenduri familyku n paksuku bergrerak ke KL utk hantar aku. manakal family lain still round melaka.
perjalanan agk mengambil masa kerana jammed yg teruk. niat utk berjln2 dibatalkan sbb dh lwt so family aku juz hantar aku n balik. happy sgt2 sbb akhirnya family aku dpt tgk tm[t aku belajar...
bila familyku pergi aku rasa risau sgt2 sbb aku takut diorang sesat sbb spupu2ku sblm ni dh ramai yg sesat tak jmpa jln nk masuk highway balik. tekaan aku benar, ayahku tersilap jln sbb aku slp bagi instruction..kecewa sgt2 pada diri sendiri sbb menyusahkan familyku tapi aku x mampu nk tlg melainkan menangis n doa moga perjlnan mereka dipermudahkan. Alhmdulillah tak lame lps tu dpt jugak diorg balik dgn selamat.masa tu baru aku tenang...alhamdulillah... aku hrp lain kali aku takkan menyusahkan org lagi...

Aku dah tau dah!

Dah hampir seminggu lps kejadian bumbung stadium sltan mizan runtuh tapi sampai sekarang x tau la ape punca sebenar. Mungkin ada yg tau mungkin tak. Ada yg bagi alasan logic ada tak. Tapi aku rasa aku dah tau punca utamanya. Tupun lps dpt mms dari adikku.Agak mengejutkan dan tak disangka2.Kpd Yg tak tau, nk tau x? ni la sbbnye:
so ape pendapat korang? tak sangka kan? rupa2nya pagi kejadian tu ada raksasa yg nk serang kampung aku n ultromen berjaya menewaskannya walaupun meninggalkan kesan yg agak merugikan tapi better la kan. kalau x mesti raksasa tu dh bermaharajalela.
yg mengelirukan aku sekarang ialah siapakah ultromen tu? adik aku ke?maybe...banggenya... or maybe kawan adik aku, entahla...

Tuesday, June 2, 2009

Stadium Cap Ayam!

Pagi ni aku dpt satu msg yg agak simple dari kakakku tapi mampu buat dahiku berkerut seribu.Msgny berbunyi begini: "Slm,R***, bumbung stadium baru runtuh. aku on the way nk gi tengok. jap gi aku ato gmbo." Aku hanya mampu bls: "wslm,oh yeke teruk x? ok ato gmbo segera deh" n x lame pastu aku dpt satu mms... ni la gambarnya. Stadium Sultan Mizan, yg baru je dirasmikan tahun lps bersempena SUKMA.

entah mcm mana bumbungnya blh jatuh sampai cmtu skali. diorang juz guna gam or salotap jeke?dengar kata stadium ni mencecah belanja RM300-+juta. kalu betul la byk tu xkan xckup nk beli bahan yg brmutu skit. and dengar citer lagi contructor bumbung tu org Korea. Import bkn main jauh contructor tapi bumbungnya juz tahan setahun. baik suruh Pak Mat or Pak Abu je pasang atap zain(hahaha.ni nk wat lawak je)

Nasihat aku kpd penduduk sekitar stadium n penduduk Kg Duyong(juz nk glemerkn Kg sendiri), sila jauhi stadium...Klau bumbung blh runtuh, x mustahil bahagian lain pun akn ikut jejak langkahnya... X SELAMAT!!!!!!!